Europese rente blijft op laagterecord van 0,25%

De Europese Centrale Bank heeft beslist om de rentevoeten ongewijzigd te laten op 0,25%. Dat is het laagste niveau ooit en het ziet ernaar uit dat dat nog wel een tijdje zo zal blijven.

De rente staat al sinds november op 0,25%, het laagste peil uit de geschiedenis van de eurozone. De verwachting van sommige analisten dat de ECB de rente nog verder zou verlagen tot 0,1%, is voorlopig dus geen realiteit geworden. 

De depositorente waartegen de banken hun surplus voor 24 uur bij de ECB kunnen parkeren, blijft eveneens ongewijzigd op 0%. De rente waartegen de banken snel van de ECB kunnen lenen, blijft op 0,75%. Voorlopig komen er ook geen extra stimulusmaatregelen van de ECB voor de economie.

ECB-voorzitter Mario Draghi merkte overigens "broad based weakness" in de economie van de eurozone op. Volgens hem verloopt het herstel erg traag en zullen de rentevoeten nog een lange periode erg laag blijven tot de economie opnieuw aantrekt. Volgende maand bekijkt de ECB opnieuw de situatie.

Toch ziet Draghi voorlopig nog geen tekenen dat de eurozone in een deflatie zou belanden, zoals sommigen analisten en ook IMF-voorzitster Christine Lagarde onlangs opmerkten. Mocht dat echter wel zo zijn, dan zal de ECB gepaste maatregelen nemen, beloofde hij.

De inflatie is nu gezakt tot 0,7% en dat is onder het "alarmpeil" van 1% dat de eurozone voor zichzelf heeft vastgelegd. De ECB mikt op een gezond peil van net geen 2% inflatie.

Door die lage inflatie wordt de vrees aangewakkerd dat de eurozone zou terechtkomen in een deflatie. Die situatie, die gekenmerkt wordt door steeds dalende prijzen, zou zware gevolgen kunnen hebben voor de Europese economieën. 

AP1998

Ook Bank of England houdt rente stabiel

Eerder vandaag heeft ook de Bank of England beslist om haar belangrijkste rentevoet ongewijzigd te laten op 0,5%. Ook dat is een laagterecord. De centrale bank van Groot-Brittannië blijft overigens doorgaan met haar stimulusplan van 375 miljard pond in steunaankopen voor de economie.

De Bank of England merkt op dat de Britse economie het de laatste tijd beter doet met een groei van 0,7% in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Het Monetary Policy Committee (MPC) van de bank had eerder gezegd dat de intrestvoeten niet zouden stijgen vooraleer de werkloosheid gezakt zou zijn tot een niveau van 7%. De bank merkt echter op dat de werkloosheid nu sneller terugvalt dan verwacht en nu op 7,1%, dus net boven de beloofde drempel, ligt.

BLOOMBERG FINANCE LP2013