Felle rukwinden veroorzaken hinder op de weg in Vlaanderen

De rukwinden die vanmorgen over het land zijn getrokken, hebben hier en daar hinder veroorzaakt. Zo vielen bomen op de E313 in Herentals en op de A12 in Meise. Als gevolg hiervan ontstonden een poosje files. Verschillende steden en provincies hadden maatregelen genomen. Heel wat domeinen en parken zijn dichtgebleven.

De A12 van Antwerpen naar Brussel was in Meise gedeeltelijk versperd door een omgevallen boom. De brandweer van Londerzeel kwam ter plaatse. Daarvoor waren extra mensen en kettingzagen ingezet. Meteen ontstond een file van zo'n 3 kilometer lang. Ook in omgekeerde richting was er een tijd lang hinder door een omgewaaide boom in Strombeek-Bever. Intussen is alles opgeruimd. Op de E313 in de richting van Lummen ter hoogte van Herentals-Industrie was er eveneens hinder door omgewaaide bomen.

Ook de bouw ondervond hinder van de wind. Bij kranenbedrijf Aertssen in Antwerpen kon slechts de helft van de kranen worden ingezet. "Normaal moesten we een zwembad met een grote kraan gaan plaatsen, maar dat is niet gelukt", zegt Robbert de Meersman. "Als de wind erin slaat, kan alles als een tol beginnen draaien. Dat is gevaarlijk voor iedereen."

In Ternat waaide een afdak op de speelplaats van een school. Niemand raakte gewond want de kinderen zaten in de klas. In Overijse viel een boom op een huis, evenwel zonder schade. Die was er wel in Jezus-Eik waar een boom op een auto belandde.

Maatregelen in elke provincie

Verschillende provincies namen vandaag maatregelen tegen de felle rukwinden. In de provincie West-Vlaanderen heeft gouverneur Carl Decaluwé de steden en gemeenten gevraagd om de nodige maatregelen te nemen. In Brugge en Ieper blijven de bossen en parken dicht. De beslissing blijft normaal tot maandagavond van kracht.

Ook de provincie Antwerpen nam maatregelen. Alle provinciale groendomeinen zijn uit voorzorg dicht tot vanmiddag om 16 uur, vooral om de veiligheid voor de fietsers en wandelaars te garanderen. Het gaat om het Rivierenhof in Deurne, het Hof Van leysen in Antwerpen, het Vrieselhof in Oelegem en het Pulhof in Wijnegem. Intussen zijn ook De Schorre in Boom en het Vrijbroekpark in Mechelen gesloten door het stormweer, net als het gemeentepark Beaulieu in Kapellen en het stadspark van Geel.

In Vlaams-Brabant blijft het provinciaal domein van Kessel-Lo gesloten. Ook in Brussel worden de parken zo veel mogelijk gesloten. Waar dat niet mogelijk is, hangt aan de ingang een bericht uit. De park- en boswachters informeren het publiek daar ook.

Het Provinciaal Comité van Oost-Vlaanderen heeft alle voetbalwedstrijden voor de jeugd afgelast, tot volgende week donderdag. Op andere plaatsen kan er wel worden gevoetbald. Ook delen van de provinciale domeinen zijn afgesloten.