Geen gedwongen ontslagen bij arbeiders Betafence in Zwevegem

Er zullen geen naakte ontslagen volgen bij de arbeiders van Betafence. Dat is de uitslag van slepende onderhandelingen bij afsluitingsproducent Betafence in Zwevegem. Het nieuws werd bevestigd door ABVV Metaal. Vier bedienden moeten wel het bedrijf verlaten.

"We hebben kunnen bekomen dat er geen gedwongen ontslagen komen bij de arbeiders", aldus John Debrouwere van ABVV Metaal. Er zullen wel een aantal mensen die het bedrijf verlaten, niet vervangen worden. "Het gaat bijvoorbeeld over iemand die binnenkort op brugpensioen gaat."

Het waren stroeve onderhandelingen. Begin deze week kwam er zelfs een verzoener aan te pas die de plooien tussen de vakbonden en de directie glad moest strijken. Op 23 januari sprak Betafence al de intentie uit om te gaan herstructureren, maar onderhandelingen raakten al snel in het slop omdat bij het ontslag van vier bedienden geen overleg had plaatsgevonden met de vakbonden. Die ontslagen worden niet ingetrokken.

"Er is nu wel een basis gelegd om het vertrouwen terug te winnen en in de toekomst het sociaal overleg beter te doen", aldus Debrouwere. "Laat ons dat, met dit goede nieuws, nu ook doen."

Betafence produceert omheiningen voor bijvoorbeeld tuinen of bedrijfsterreinen. Het bedrijf was vroeger een afdeling van Bekaert, dat staaldraad produceert. Betafence heeft een personeelsbestand van ongeveer 1.600 medewerkers, van wie er 200 in Zwevegem werken.