Humanitaire akkoorden over Homs

De Syrische regering heeft een akkoord gesloten met de VN over de evacuatie van burgers uit het historische centrum van de stad Homs. Door de bombardementen tussen de strijdende partijen is de stad tot puin herleid en kunnen zo'n 3.000 onschuldige burgers geen kant uit. Ook over het toelaten van humanitaire hulp aan Homs zou er een akkoord zijn.
AP2013

De meer dan 3.000 onschuldige Syrische burgers die nog in het aan puin geschoten centrum van de stad Homs leven, zullen worden geëvacueerd. Eind januari mochten vrouwen en kinderen de belegerde stad al verlaten, maar nu gaat het akkoord dus nog een stapje verder.

Al meer dan 18 maanden belegeren de troepen van president Bashar al-Assad de stad Homs, in een poging om de verscholen rebellen te verslaan. Door het aanhoudende geweld en bombardementen tussen de strijdende partijen ligt de stad er als een puinhoop bij. Meer dan 3.000 burgers kunnen geen kant meer uit. Zij zullen nu geëvacueerd worden, maar het gevaar bestaat dat veel rebellen zo de stad zullen ontvluchten om ergens anders de strijd verder te zetten.

Ook over humanitaire hulp in Homs zou er een akkoord zijn bereikt. “Het toelaten van humanitaire hulp aan Homs is besproken. Op basis van de laatste informatie lijkt het erop dat er tussen de oppositie en de overheid een akkoord is bereikt", aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Meer details zijn er nog niet bekend. Rusland is de belangrijkste steunpilaar van de Syrische regering van Assad en is betrokken bij de vredesconferentie in Genève.