Kristiaan Borret niet langer stadsbouwmeester Antwerpen

Kristiaan Borret is niet langer stadsbouwmeester van de stad Antwerpen. Het schepencollege heeft vorige week beslist om hem te ontslaan. De functie blijft wel behouden. De stad Antwerpen zoekt een opvolger met nationale en internationale ervaring.

Borret was bijna 8 jaar aan de slag in Antwerpen. Als stadsbouwmeester bewaakte hij de kwaliteit van wat er gebouwd werd in de stad. Normaal gezien liep zijn mandaat tot 2016, maar de stad Antwerpen heeft naar eigen zeggen in de nieuwe bestuursperiode "zowel inhoudelijk als organisatorisch een nieuwe weg ingeslagen". De stad bedankt Borret in een persbericht voor de samenwerking en de geboekte resultaten.

Borret zelf blikt tevreden terug op de afgelopen jaren. "Voor mij persoonlijk zijn de afgelopen jaren wonderjaren geweest", zegt hij. "Ik ben blij dat ik heb kunnen bijdragen aan de bloei van stadsontwikkeling in Antwerpen. Ik vond het bijzonder aangenaam om te werken in een stad en met mensen die één visie uitdragen", schrijft hij in zijn nieuwsbrief.

Dienst stevig afgeslankt

Vorig jaar werd de dienst van de stadsbouwmeester nog stevig afgeslankt. "De stedelijke begroting voorziet nu middelen die overeenkomen met een team van een stadsbouwmeester en twee medewerkers", zegt Borret in zijn nieuwsbrief. "Daardoor verlaten eveneens zes medewerkers het huidige team stadsbouwmeester om een andere functie op te nemen in de stedelijke diensten."

"Stadsontwikkeling in Antwerpen wordt nu volgens een andere beleidsvisie opgezet. Ik wens oprecht dat het succesvol zal blijken voor de stad", schrijft hij.

In oktober vorig jaar kreeg de 48-jarige Kristiaan Borret nog de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Architectuur. De lof was toen niet min. "Kristiaan Borret doet dat door architectuur niet als een alleenzaligmakend paradigma te beschouwen, maar als een instrument om onze ruimte in al haar facetten te verbinden", zei Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V).

Concrete plannen voor een nieuwe job heeft Borret naar eigen zeggen nog niet. "De toekomst ligt open", besluit hij.