Lode Vereeck terug naar Open VLD: "Partij is veranderd"

Vlaams Parlementslid Lode Vereeck stapt over van LDD, de partij van Jean-Marie Dedecker, naar Open VLD, de partij waar hij ooit zijn politieke carrière begon. Op 25 mei is hij de eerste opvolger op de Limburgse Kamerlijst.

De 49-jarige Vereeck begon in 1999 zijn politieke carrière bij de Vlaamse liberalen, tot hij 5 jaar geleden de overstap maakte naar de partij van Jean-Marie Dedecker. LDD balanceert echter al een tijdje op de rand van leven of dood, en gisteren nog maakte Dedecker bekend dat zijn partij enkel in West-Vlaanderen een lijst indient, wellicht de enige provincie waar de partij de kiesdrempel kan overleven.

"Ik ben veranderd, Open VLD is veranderd"

Terug dus naar de partij die Vereeck ooit verliet omdat ze niet liberaal genoeg was. "Het grote verschil is een nieuwe tekst die scherper onze liberale accenten legt", zegt hij daarover in "De ochtend". "In het verleden zijn er enkele onpopulaire maatregelen genomen die noodzakelijk waren en die we voor een stuk ook zullen terugdraaien, mits dat past in een globale fiscale visie." Bovendien is in 5 jaar tijd veel veranderd. "De wereld is veranderd, Ik ben veranderd, Open VLD is veranderd."

Vereeck is professor economie aan de Universiteit Hasselt en vindt zich naar eigen zeggen inhoudelijk het meest terug in het programma van Open VLD. Die partij heeft volgens hem ook "het meest realistische programma".

Het Vlaams Parlementslid zet deze keer bewust zijn zinnen op een Kamerzitje. Dat halfrond is volgens hem de meest voor de hand liggende plek om de economie nieuwe zuurstof te geven. "We moeten werken aan een grondige fiscale hervorming. We moeten ervoor zorgen dat de arbeidslasten naar beneden gaan en dat we dat op een correcte en realistische manier financieren en dan moet je naar de Kamer, want daar gaat het gebeuren." 

Een eerste plaats op de opvolgerslijst biedt hoe dan ook geen garantie op een mandaat. "Dat toont aan dat het vanuit een puur engagement is. Er is geen enkele zekerheid", aldus Vereeck.

Vereeck dient vandaag zijn ontslag in bij de LDD-fractie in het Vlaams Parlement. Gisteravond ontmoette hij alvast Jean-Marie Dedecker. Laat ik meteen van de gelegenheid gebruik maken om hem te bedanken voor de 5 mooie jaren waarin we goed hebben samengewerkt. Ik wens hem en mijn oud-collega's het allerbeste en veel succes."

Open VLD: "Welcome home"

Limburgs Open VLD-boegbeeld Patrick Dewael zegt in Het Belang van Limburg dat hij er zelf voor heeft geijverd om Vereeck weer een plaats binnen Open VLD te geven.

"Ik ben Lode onlangs opnieuw tegengekomen en ik zeg u: de klik was er meteen, de wederzijdse appreciatie ook. Komt daarbij dat ik ook vanuit onze basis ontzettend veel positieve signalen heb gekregen over Lode Vereeck. Bijgevolg heb ik van mijn lijstvormingscomité een mandaat gevraagd én gekregen om Lode terug aan boord te halen. Wat nu is gebeurd. Welcome home dus."

Ook Rutten verwelkomt Vereeck met open armen. "Hij komt thuis in een sterk team dat zijn door en door liberaal engagement bevestigt. Zijn manier van aanpakken - kritische analyses en gefundeerde oplossingen - sluit ook perfect aan bij onze partij."

Reekmans volgt Vereeck op als fractieleider

Peter Reekmans zal Lode Vereeck opvolgen als fractieleider van LDD in het Vlaams Parlement. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen. Reekmans is ook burgemeester van de Vlaams-Brabantse gemeente Glabbeek.

Meest gelezen