Lorin Parys 4e op Vlaamse N-VA-lijst Vlaams-Brabant

Het provinciaal kiescollega van N-VA Vlaams-Brabant heeft de "beschermde plaatsen" voor de verkiezingen van 25 mei vastgelegd. Grote verrassingen bevat de lijst niet. Wel blijkt dat Lorin Parys, de Leuvenaar die van Open VLD overstapte naar de N-VA, de vierde plaats krijgt op de lijst voor het Vlaams Parlement.

Zoals eerder bekendgemaakt trekt Kamerlid en N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts de lijst voor het Vlaams Parlement. Kamerlid Nadia Sminate staat op plaats twee en Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn op drie.

De Leuvense ondernemer Lorin Parys belandt dus op plek vier, gevolgd door senator Lieve Maes. De lijst wordt aangevuld met Bart Nevens, eerste schepen in Kortenberg, Dirk Brankaer, burgemeester van Overijse en Veerle Geerinckx, eerste schepen in Zemst. Vlaams Parlementslid en burgemeester van Dilbeek Willy Segers duwt de Vlaamse lijst. Eerste opvolger is Peter Persyn, een arts uit Leefdaal.

De Kamerlijst wordt getrokken door Kamerlid en burgemeester van Lubbeek Theo Francken. Achter hem volgen Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh en professor staatsrecht Hendrik Vuye. De "beschermde plaatsen" (de plaatsen die op basis van de verkiezingsuitslag van 2010 verkiesbaar zijn, red.) worden aangevuld met Jan Spooren, burgemeester in Tervuren, Inez Deconinck, schepen in Opwijk en Sonia Van Laere, provincieraadslid uit Huldenberg.

Lijstduwer voor de Kamer is Luc Deconinck, de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw. Renate Hufkens, gemeenteraadslid in Leuven en kabinetsmedewerker van minister Geert Bourgeois, is eerste opvolger.

De plaatsen moeten wel nog bekrachtigd worden op de nationale partijraad van 22 februari. Dan wordt ook de rest van de kieslijsten vastgelegd.

lees ook