Merkel vindt Juncker "goede kandidaat" voor EU-Commissie

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat de gewezen Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker "een goede kandidaat" zou zijn om EU-Commissievoorzitter José Manuel Durrao Barroso op te volgen.
AP2013

Op een persmeeting in Berlijn liet bondskanselier Merkel (foto boven) zich ontvallen dat ze "veel sympathie" heeft voor Jean-Claude Juncker. Die is volgens haar een geschikte persoon om de consensus-kandidaat van de Europese conservatieve EVP te worden als voorzitter van de Europese Commissie.

De Europese christendemocraten zullen begin maart bepalen wie hun kandidaat wordt voor die functie. Na de Europese verkiezingen zullen de staatshoofden en regeringsleiders van de EU dan beslissen wie de topjob bij de Commissie krijgt.

De steun van Merkel is een belangrijk duwtje in de rug van Juncker (links). Net als zij behoort hij tot de christendemocratische familie en dat is de grootste fractie in het Europees Parlement. Ook nu wordt de functie van EU-Commissievoorzitter ingenomen door een conservatief, de Portugees José Manuel Barroso.

Juncker was van 1995 tot 2013 premier van Luxemburg. Van 2005 tot vorig jaar was hij ook voorzitter van de eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone. Vorig jaar gaf hij die fakkel door aan de Nederlander Jeroen Dijsselbloem. De verkiezingen van eind vorig jaar verliepen niet zo goed voor de partij van Juncker die daarna in de oppositie belandde.

AP2012