Nederland boekt winst op rommelhypotheken ING

De Nederlandse overheid heeft 1,4 miljard euro verdiend aan de verkoop van Amerikaanse "rommelhypotheken" van de bank ING. Dat is 600 miljoen euro meer dan was verwacht.

In 2009 -in volle financiële crisis- had de Nederlandse bank ING zwaar te lijden onder het wantrouwen tegenover Amerikaanse hypotheekleningen. De Nederlandse overheid nam toen 80% van die hypotheekportefeuille over, wat het vertrouwen van de beleggers in ING deed terugkeren.

In november besliste minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem om die portefeuille via een veiling te verkopen. Dat is nu gebeurd en heeft de Nederlandse overheid een winst van 1,4 miljard euro opgeleverd. Dat is 600 miljoen euro meer dan in november bij het begin van de verkoop was verwacht.

De opbrengst van de verkoop gaat naar de aflossing van de staatsschuld. Eerder was gesteld dat die niet gebruikt mocht worden om de gevolgen van de besparingen in Nederland te verzachten.

Het succes van de verkoop heeft alles te maken met inschatting door de beleggers. Tijdens de bankencrisis werden zowat alle hypotheken in de VS als "junk" beschouwd. Nu blijkt dat veel van die huizenbezitters hun lening gewoon hebben afgelost en bovendien is de woningmarkt in de VS nu hersteld.

Tijdens de crisis kreeg ING van de Nederlandse overheid ook voor 10 miljard euro steun. Daarvan is nu al 8,5 miljard euro terugbetaald en nog eens 2,8 miljard euro aan rente en premies. Over anderhalf jaar zou de rest van het bedrag terugbetaald worden, aldus ING.