Nederlands slachthuis roept vlees 2 jaar na datum terug

Een Nederlands slachthuis uit Dodewaard (provincie Gelderland) roept al het vlees terug dat ze de voorbije 2 jaar heeft geproduceerd, in totaal 28.000 ton. Een groot deel van het vlees is intussen geconsumeerd, maar de Nederlandse voedselinspectie benadrukt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek dat het slachthuis de oorsprong van bepaalde stukken vlees niet kon verklaren. Daarom is het niet helemaal zeker dat het bewuste vlees aan alle voorschriften voor menselijke consumptie voldeed. Concreet zou er goedkoper paardenvlees als rundsvlees zijn verhandeld.

Het bedrijf moet daarom alle vlees dat ze heeft geleverd tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 terughalen. Het slachthuis had maandagavond zelf al besloten om een deel geleverd vlees sinds begin 2012 terug te roepen. Het ging om partijen paardenvlees en producten waarin paardenvlees terecht kon zijn gekomen. De NVWA wil nu dat al het geleverde vlees van rund, paard, schaap en geit terugkomt. Een aanzienlijk deel van de totale 28.000 ton vlees zou intussen al zijn opgegeten, maar het is niet ongebruikelijk dat geslacht vlees jarenlang diepgevroren blijft of verwerkt zit in soep, kant-en-klaarmaaltijden en snacks.

Afgekeurd vlees geconsumeerd?

Naast de onduidelijkheid over de traceerbaarheid van het vlees, had het bedrijf ook geen verklaring voor wat er gebeurde met de paarden die waren afgekeurd voor menselijke consumptie. Het is niet uit te sluiten dat dit vlees toch werd verkocht. Het bedrijf ontkent dat er werd gesjoemeld, maar bevestigt dat er wel onduidelijkheid is over wat er met bepaalde paarden gebeurde. Toch herhaalde bevoegd Nederlands staatssecretaris Dijksma "dat er geen aantoonbaar gevaar is voor de volksgezondheid". De NVWA onderzoekt dit nu van naderbij en bekijkt ook of het mogelijk is om het bedrijf tijdelijk te sluiten, tot is bewezen dat ze zich wel degelijk aan de regels houdt. Daarnaast verwacht de NVWA een beter plan van aanpak om de traceerbaarheid van voedsel in de toekomst beter te kunnen waarborgen.

Het slachthuis kwam vorige week in opspraak toen de NVWA de verdenking van gesjoemel met paardenvlees bekendmaakte. Het bedrijf had tot maandag de tijd om alle papieren en administratie in te leveren. Volgens de NVWA blijft ook na bestudering van deze administratie de herkomst van sommige vleespakketten onduidelijk. Het slachthuis was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Bij het getroffen slachthuis werken ongeveer 70 mensen. Het bedrijf slacht 500 tot 600 runderen per week, 400 tot 500 lammeren en 1000 tot 1500 geiten. Sinds een jaar worden geen paarden meer geslacht. Het slachtprocédé mag op dit moment alleen gebeuren onder toezicht van een dierenarts en een inspecteur van de NVWA.

Gesjoemel met paardenvlees niet nieuw

Het is al de tweede keer dat de NVWA vlees van een slagerij laat terugroepen. Vorig jaar ging het bij een ander bedrijf om 50.000 ton vlees. Ook toen was er sprake van gesjoemel met paardenvlees, dat verwerkt werd in rundsvlees zonder dat dit op de verpakking werd aangegeven.

De NVWA heeft via het Europese alarmsysteem al andere landen op de hoogte gebracht. Welke landen mogelijk getroffen zijn, kon de voedselautoriteit niet zeggen.