Nederlandstalig onderwijs Brussel huldigt 180 extra plaatsen in

In de Brusselse gemeente Etterbeek zijn in totaal 180 extra plaatsen gecreëerd voor basisschool Lutgardis, kinderdagverblijf De Kollebloem en het nieuwe initiatief voor buitenschoolse opvang (IBO) Stroomopwaarts. De nieuwe gebouwen werden donderdagnamiddag ingehuldigd door de Brusselse ministers Guy Vanhengel (Open Vld) en Brigitte Grouwels, de bevoegde leden binnen de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

Basisschool Lutgardis, kinderdagverblijf De Kollebloem en IBO Stroomopwaarts zijn voortaan gecentraliseerd op een site in de Generaal Fivéstraat in Etterbeek. De opvangcapaciteit werd door het nieuwe gebouw verhoogd. De basisschool krijgt er 123 plaatsen bij, waardoor er nu 316 kinderen terechtkunnen in telkens twee klassen per leerjaar.

De opvangcapaciteit van De Kollebloem stijgt met 36 plaatsen tot 83 kindjes tussen nul en drie jaar en het nieuwe IBO is goed voor 21 plaatsen voor kinderen van drie tot twaalf jaar. Op de site komt vanaf 1 mei ook een consultatiebureau van Kind & Gezin.

Het project kostte in totaal 7,2 miljoen euro, waarvan de VGC 2,3 miljoen financierde. "Investeren in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel blijft voor de VGC een prioriteit", aldus Vanhengel. "Vandaag creëren we op deze site broodnodige plaatsen in het Brussels basisonderwijs. De nood blijft echter hoog, want om tegemoet te komen aan de vragen van de ouders hebben we minstens veertig nieuwe basisscholen nodig."