Nieuwe reuzenkwal ontdekt in Australië

Wandelaars op een strand in Tasmanië hebben een tot nog toe onbekende soort reuzenkwal ontdekt. Kwallenexperte Lisa-ann Gershwin omschrijft het dier met een scherm van bijna anderhalve meter diameter op de Australische radio als een "joekel". Het neteldier behoort tot de familie van de haarkwallen. De kwal kreeg wegens haar kleur -wit en roze- de bijnaam "snotneus".

De experte had de afgelopen tien jaar wel vaker verhalen gehoord over een reuzenkwal met die specifieke kleuren, maar niemand had het dier met foto's gedocumenteerd. Dat veranderde toen de familie Lim onlangs op het eiland Tasmanië, in de buurt van de hoofdstad Hobart, tijdens een strandwandeling op een exemplaar stootte, dat op het zand lag.

De familie maakte foto's en stuurde die naar het wetenschappelijk instituut Csiro. Volgens Gershwin doken de voorbije weken in het zuiden van Tasmanië ongewoon veel kwallen van verschillende soorten op. "We weten niet waarom", verklaarde ze aan de nieuwsdienst Fairfax Media. "De vraag is wat voor effecten dat heeft op het ecosysteem. Deze kwallen eten plankton, ze voeren competitie met de vissoorten, die op ons menu staan".

's Werelds grootste kwal, met een diameter van 3 meter, leeft in de Arctische wateren.