Noord-Korea wil geplande familiereünies opschorten

Noord-Korea dreigt ermee de geplande reünies tussen familieleden in Noord- en Zuid-Korea die sinds de oorlog van 1950-1953 van elkaar gescheiden zijn, af te blazen. Gisteren kwamen de twee landen nochtans overeen om voor het eerst in vier jaar opnieuw dergelijke bijeenkomsten te organiseren.
AP2010
De laatste familiereünies vonden plaats in 2010

Miljoenen inwoners van Noord- en Zuid-Korea leven al sinds de jaren 50 van elkaar gescheiden. Het land scheurde toen uit elkaar na het einde van de oorlog. De meesten van hen hebben hun familie in het andere land al die jaren nooit meer gezien.

In 2010 werden voor het laatst herenigingen georganiseerd tussen familieleden die van elkaar gescheiden waren. Zo'n 22.000 families konden elkaar al terugzien, al was het maar voor heel even. Naar schatting 72.000 Zuid-Koreanen, van wie bijna de helft ouder dan 80 jaar, staan op de wachtlijst voor een hereniging. In september van vorig jaar zouden er normaal gezien reünies geweest zijn, maar die werden door Noord-Korea afgezegd "wegens vijandelijkheden".

Gisteren raakten Noord- en Zuid-Korea het dan eens over nieuwe familiereünies. Van 20 tot 25 februari zouden familieleden in beide landen de kans hebben om elkaar te ontmoeten aan de grens. Amper 24 uur later zet Noord-Korea echter alles weer op losse schroeven. Het regime van Kim Jong-un eist dat Zuid-Korea een militaire oefening met de Verenigde Staten later deze maand afgelast. Anders kunnen de ontmoetingen niet plaatsvinden.

"Het is betreurenswaardig dat Zuid-Korea doorzet met zijn agressieve militaire manoeuvres, terwijl beide partijen pas een akkoord afgesloten hebben dat cruciaal is voor de nationale verzoening en samenwerking", zegt de Nationale Defensiecommissie van Noord-Korea.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft laten weten dat de militaire oefening met VS wel degelijk doorgaat. Minister van Unificatie Ryoo Kihl-Jae roept het noorden op zich aan de afspraken te houden.