Ophef over onduidelijkheid loon Dominique Leroy

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille is door de oppositie in de Kamer fors aangepakt over de extra's waarop Dominique Leroy, de topvrouw van Belgacom, bovenop haar loon aanspraak kan maken. Leroy krijgt een loon van 650.000 euro per jaar. De liberalen eisen inzage in het contract van Leroy.

De onduidelijkheid over de extra-legale voordelen in het contract van de nieuwe Belgacom-CEO heeft opnieuw onrust veroorzaakt. De Vlaamse liberalen willen het contract achter gesloten deuren inzien. "Alleen dan kan er transparantie komen", stelde Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu. N-Va'er Jan Jambon sloot zich aan bij de vraag van Open VLD.

Maar volgens minister van Overheidsbedrijven Labille (PS) is er geen sprake van misleiding. Hij verwees naar een wet uit 1991 die bepaalt dat een contract wordt onderhandeld tussen de CEO en de raad van bestuur. "De voogdijminister stelt het contract op noch ondertekent het", aldus Labille.

Groen: "Regering heeft een probleem"

Dat antwoord was niet naar de zin van de oppositie die luid protesteerde en stelde dat de extra's in tegenspraak waren met de eerdere verklaringen van Labille dat het loon van de Belgacombaas maximaal 650.000 euro zou bedragen, 500.000 euro vast loon en 150.000 euro variabel.

"Ik denk dat u iets uit te leggen heeft", zei N-VA-kamerlid Peter Dedecker die het verder had over "een populistisch-ideologische maatregel die in den duik is omzeild". Jean-Marie Dedecker (LDD) stelde dat Labille het parlement had voorgelogen. "Ik heb er niets op tegen dat een CEO een miljoen euro verdient en een bedrijfswagen en een hospitalisatieverzekering krijgt. Waar ik wel iets tegen heb, is dat u de boel zit te belazeren", fulmineerde Dedecker.

Voor Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke zit de regering sowieso met een probleem. "Ofwel wist de premier dat het bedrag veel hoger zou liggen, en dan heeft hij een probleem. Ofwel wist de premier het niet, en dat hebt u een probleem."

Over de verzekeringen waarvan Leroy geniet, zei Labille nog dat Belgacom heeft beslist de voordelen te behouden die ze ook al kreeg toen ze nog in het directiecomité zat. Die gelden ook voor de andere directieleden. De nieuwe CEO van Belgacom brengt overigens op 21 maart een bezoek aan de Kamercommissie Infrastructuur.