Pakistaanse taliban onderhandelen met regering

Vertegenwoordigers van de Pakistaanse taliban (TTP) zijn met de regering verkennende gesprekken begonnen over de stopzetting van het geweld in het Zuid-Aziatische crisisland. Een regeringswoordvoerder bevestigde dat onderhandelaars uit beide kampen donderdag in de hoofdstad Islamabad zijn samengekomen. Alle eerdere pogingen om het conflict bij te leggen, zijn mislukt. De kansen op succes lijken ook nu weer erg magertjes.
Talibanonderhandelaars (vlnr) Ibrahim Khan, Sami-ul-Haq en Abdul Aziz

Premier Nawaz Sharif (foto links) begon vorige week een nieuw vredesinitiatief. In november had de dood van TTP-leider Hakimullah Mehsud na een aanval met een Amerikaanse drone het vredesoverleg teniet gedaan. Mehsud werd aan de TTP-top vervangen door havik Mullah Fazlullah.

De TTP is een verbond van meer dan een dozijn extremistische taliban-groepen en werd in 2007 opgericht. Islamistische groepen strijden in Pakistan echter al sinds 2002, toen de toenmalige regering in de zogenaamde oorlog tegen het terrorisme de kant van de Verenigde Staten koos.

De driekoppige TTP-delegatie wordt geleid door de schriftgeleerde Sami-ul-Haq, die ook de "vader van de taliban" wordt genoemd. Het kamp van de regering wordt aangevoerd door Irfan Siddiqui, de adviseur van premier Sharif. De taliban hadden ook gewezen cricketspeler Imran Khan, de voorzitter van PTI-partij, als onderhandelaar naar voor geschoven. Maar Khan weigerde de TTP te vertegenwoordigen.

De Washington Post had woensdag bericht dat de Amerikaanse regering de omstreden drone-aanvallen in Pakistan op vraag van de regering in Islamabad heeft stilgelegd. Reden hiervoor was de door Sharif nagestreefde vredesgesprekken met de TTP.