Pussy Riot vraagt in New York aandacht voor gevangen activisten

De Russische activistes Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina van protestgroep Pussy Riot hebben in New York aandacht gevraagd voor acht activisten die gevangen zitten in Rusland. Ze deden dat tijdens een benefietconcert voor Amnesty International waar ook artiesten als Madonna en Lauryn Hill optraden, maar de meeste aandacht ging toch naar de punkgroep.

Twee van de leden van Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina, waren uitgenodigd in New York voor het eerste benefietconcert van Amnesty International in 16 jaar. De activistes kwamen er, aan de vooravond van de start van de Winterspelen van Sotsji, aandacht vragen voor acht activisten die werden opgepakt tijdens een betoging tegen Poetin in 2012.

De twee vrouwen werden zelf anderhalf jaar opgesloten nadat ze een protestlied tegen president Vladimir Poetin hadden gezongen in een kathedraal in Moskou. Tolonnikova en Aljochina vertelden het publiek dat "vrijheid geen vanzelfsprekendheid is, maar iets waar we voor moeten vechten''.

Zangeres Madonna, die de punkgroep aankondigde, liet haar steun voor de vrouwen al langer blijken. Op het podium verklaarde ze dat ze daarom twee jaar geleden met de dood werd bedreigd.