Rebellen hebben centrale gevangenis Aleppo in handen

In Syrië zouden de rebellen een groot deel van de centrale gevangenis van Aleppo in handen genomen hebben. Honderden gevangenen zouden zijn bevrijd. Een activist bracht zijn bommengordel voor de poorten van de gevangenis tot ontploffing waarna de rebellen de gevangenis bestormden. De actie maakte deel uit van het offensief om belangrijke regeringsposten in en rond de noordelijke stad Aleppo te veroveren.
AP2014

Volgens een Syrische ONG zouden bij de actie 30 doden gevallen zijn. De rebellen zouden zo'n 80 procent van de gevangenis in handen hebben. Maar binnen de gevangenismuren zou nog steeds gevochten worden. In de gevangenis zitten bijna 3.000 gedetineerden.

De Syrische staatstelevisie van haar kant maakte melding van een "mislukte poging van terroristen om de gevangenis aan te vallen". Volgens de staatstelevisie is een groot aantal rebellen bij de actie gedood.

De Syrische rebellen proberen al maanden om de controle over de gevangenis in handen te krijgen. Een Syrische ONG rapporteerde al verschillende keren over de miserabele leefomstandigheden binnen de gevangenis. Er zou onder meer tuberculose waren. Als gevolg van die berichtgeving liet de Syrische regering in december van vorig jaar 366 gedetineerden "om humanitaire redenen" vrij.

"Meer dan 250 doden door bomvaten"

Terwijl de actie aan de gang was, dropten regeringsvliegtuigen zogenoemde "bomvaten" op de stad. Zowel de rebellen als het Syrische leger hebben hun acties in en rond de strategische stad Aleppo opgevoerd.

Volgende week gaat een nieuwe ronde vredesgesprekken tussen beide strijdende partijen van start. Maar de rebellen dreigen ermee om niet aan de gesprekken deel te nemen zolang het regime van Assad bomvaten blijft inzetten.

Volgens het vanuit Londen opererende Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie gelieerd aan de rebellen, zouden de bomvaten de voorbije zes dagen in Aleppo alleen al meer dan 250 slachtoffers gemaakt hebben, onder wie 73 kinderen.