Recordaantal bobcontroles deze winter

Tijdens de afgelopen bobcampagne heeft de politie 342.547 bestuurders gecontroleerd. Dat zijn er ongeveer 70.000 meer dan vorig jaar en ook een absoluut record. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). 11.033 bestuurders, ofwel drie procent, had te veel gedronken.

Het percentage positieve testen is licht gestegen in vergelijking met vorig jaar, van 2,94 naar 3,2 procent. Dat komt volgens het BIVV onder andere omdat de campagne voor het eerst acht weken in plaats van de gebruikelijke zes duurde en omdat voor het eerst ook de controles tijdens de feesten opgenomen werden in de resultaten.

Een kwart van alle controles vond 's nachts plaats. Daarvoor hanteerde de wegpolitie een nieuwe tactiek. "Met zeer snelle verplaatsingen van oprit naar oprit, probeerden we op meerdere locaties te controleren. Zo konden we dus ook meer mensen controleren", zegt commissaris Kristof De Pauw.

Uit de cijfers blijkt ook dat het percentage positieve bestuurders in Vlaanderen onder het nationaal gemiddelde ligt (2,8 ten opzichte van 3,2 procent) en dat het aantal gecontroleerde personen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gestegen is met 73 procent (van 9.367 naar 16.205 personen).

"Wie achter het stuur kruipt, drinkt niet"

"Natuurlijk houden de controles na de campagne niet op", klinkt het bij het BIVV. "Rijden onder invloed blijft een prioriteit van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) en de politiediensten. Ook op het vlak van communicatie zal bob nog steeds het hele jaar door op de voorgrond treden. Het BIVV benadrukt dat alle middelen moeten worden ingezet om het aantal positieve bestuurders te verminderen."

Volgens Wathelet blijft het probleem van rijden onder invloed wel een verantwoordelijkheid van iedere burger. "Wie achter het stuur kruipt, drinkt niet. Zo eenvoudig is het", zegt hij. "De Belg drinkt bijvoorbeeld niet meer dan een Nederlander of een Fin, maar in die landen is het ondenkbaar dat men rijdt na te hebben gedronken. We moeten onze inspanningen verder zetten om dergelijke sociale norm te bereiken."