Sinds 2012 helft minder rijdende treinen beschadigd door vandalen

In 2012 en in de eerste helft van 2013 werden respectievelijk 220 en 97 gevallen geregistreerd van vandalisme ten aanzien van rijdende treinen, zoals het gooien van stenen. Dat is een halvering in vergelijking met de jaren 2008-2011 toen er jaarlijks 400 tot 450 incidenten werden gemeld. De cijfers blijken uit het antwoord van minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille op een schriftelijke vraag van Peter Logghe (Vlaams Belang).

De meeste incidenten in de eerste helft van 2013 deden zich voor in de districten Centrum (31) en Zuidwest (32), gevolgd door Zuidoost (12), Noordwest (11) en Noordoost (5).

De meeste meldingen gebeuren in de late namiddag en wat de eerste helft van 2013 betreft tijdens de lente- en zomermaanden. In de periode 2008-2012 namen treinbestuurders in totaal 59 dagen ziekteverlof als gevolg van dergelijke incidenten.

In een reactie stelt NMBS-woordvoerder Bart Crols dat de opmerkelijke daling van deze feiten wellicht toe te schrijven is aan de goede coördinatie tussen politie en spoorwegpolitie, waardoor er na de feiten steevast zeer snel politiediensten ter plaatse zijn. "Dit moet ongetwijfeld een afschrikkend effect hebben om potentiële daders te weerhouden dergelijke feiten te plegen", aldus Crols.