Sony schrapt 5.000 banen wereldwijd

Elektronicareus Sony wil tegen maart volgend jaar wereldwijd 5.000 banen schrappen. Het gaat om 1.500 jobs in Japan en 3.500 in het buitenland. Sony wil zijn computerafdeling verkopen, de tv-divisie wordt een zelfstandige dochteronderneming en in de verkoopsafdeling komen er ingrepen. Pas volgende maand zal duidelijk worden of er ook in ons land ontslagen vallen.

De ontslagen zijn het gevolg van het verlies dat de elektronicafabrikant denkt te maken in het huidige boekjaar dat tot eind maart loopt. In plaats van de winst van 30 miljard yen, zoals het bedrijf eerder verwachtte, zal het naar eigen zeggen afkloppen op een nettoverlies van ongeveer 110 miljard yen (815 miljoen euro).

De resultaten van het bedrijf staan onder druk door tegenvallende verkopen van onder andere smartphones, camera's, tv's en computers. Op het gebied van mobieltjes blijft de onderneming marktaandeel verliezen aan de aartsrivalen Samsung en Apple. Sony moest zijn verkoopdoelstelling voor zijn Xperia smartphones naar beneden bijstellen, van 42 miljoen stuks naar 40 miljoen. Ook het marktaandeel van tv's loopt steeds verder terug.

Het afgelopen jaar werden al duizenden banen wegbezuinigd, onder andere door de verliezen bij de televisietak. Vorige maand zette het bedrijf het mes in het personeelsbestand bij de filmdivisie, als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma van omgerekend 185 miljoen euro. Nu zouden er opnieuw 5.000 banen sneuvelen.

Pas volgende maand zal duidelijk worden of er ook in ons land ontslagen vallen. "Dat is mogelijk, maar daar hebben we momenteel nog geen uitsluitsel over", zegt Ann Glorieus, persverantwoordelijke bij Sony Electronics België. In ons land werken ongeveer 360 mensen bij het bedrijf.