Truckbouwer Volvo schrapt duizenden banen

De Volvo Groep, die vrachtwagens, bussen, graafmachines en motoren bouwt, gaat wereldwijd 2.400 banen schrappen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. Het banenverlies komt bovenop de 2.000 geschrapte jobs die eerder al waren aangekondigd.

Het banenverlies volgt op een moeilijk jaar 2013 voor de Zweedse truckmaker, de tweede wereldwijd. De omzet daalde 9 procent tot 272,6 miljard kroon, terwijl de winst daalde van meer dan 11 miljard naar 3,8 miljard kroon. De meerderheid van de jobs zullen dit jaar al verdwijnen. Het gaat overwegend om bediendejobs.

Volvo bouwt ook vrachtwagens in een fabriek in Gent. "Wat het voor België betekent, weten we vandaag nog niet", zegt woordvoerster Vera Bostijn. Ze kon ook niet zeggen wanneer de gevolgen wel bekend zouden raken. "Momenteel weten we enkel de globale cijfers", zegt ze.

Sterk aanwezig in België

In Belgiê werken 3.500 mensen voor Volvo Groep. De meesten, ongeveer 2.200 van hen, werken in de vrachtwagenfabriek in Oostakker bij Gent. De overige 1.300 werken bij Volvo Construction Equipment, maar er zijn ook verkoopdiensten van Volvo Penta (motoren voor boten) en Volvo Bus en ook nog ondersteunende diensten in Brussel en Gent zoals marketing, IT en financiën.

Volvo Groep AB heeft wereldwijd 98.000 personeelsleden. De groep is actief in vrachtwagens, bussen, motoren en constructiemateriaal. Het bedrijf heeft niets meer te maken met autoproducent Volvo Cars die jaren geleden al werd verkocht. Volvo Cars heeft ook een fabriek in Gent, maar deze herstructurering heeft daar geen impact.