Verscheidene pogingen tot kinderontvoering Luxemburg

In minder dan een maand tijd zijn in de grensstreek met het Groothertogdom Luxemburg zeven pogingen tot ontvoering van kinderen geweest. Het parket van Aarlen en de politie van het Groothertogdom Luxemburg onderzoeken de zaak.

De eerste poging tot ontvoering vond plaats op 13 januari. Een man probeerde toen aan een bushalte een meisje van 12 in zijn wagen te lokken. In de weken erna volgden nog twee pogingen tot ontvoering in de buurt van Aarlen en vier in het Groothertogdom Luxemburg. Geen enkele van de ontvoeringspogingen tot nog toe was succesvol.

De parketten van Aarlen en Luxemburg laten weten dat ze de feiten ernstig nemen, maar benadrukken dat er geen reden is voor een psychose. Vergelijkingen met de zaak-Dutroux zijn niet van de orde, zegt de procureur van Aarlen, Damien Dillembourg. "Ik begrijp dat er een zekere ongerustheid heerst, maar er is in deze gevallen geen sprake van aanranding of daadwerkelijke ontvoering. De vergelijking is dus iets overdreven."

De kinderen hebben aan de politie verteld hoe de dader eruitziet, maar er is nog niemand opgepakt. De robotfoto die op sociaalnetwerksites circuleert, is niet door de politie verspreid. Volgens procureur Dillembourg is het nog niet duidelijk of de feiten door een en dezelfde dader gepleegd werden.

"We verzamelen momenteel informatie", aldus Dillembourg. "De feiten zijn inderdaad eigenaardig, maar we willen niet dat de mensen zich gaan opsluiten in hun huizen. Het spreekt voor zich dat de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen gelden. Kinderen mogen niet meegaan met een onbekende of in diens auto stappen. Maar paniek dient tot niks."

Volgens de beschrijvingen van een van de benaderde kinderen zou de verdachte een blanke man van Europese origine zijn die ongeveer 1m75 groot en tussen 20 en 30 jaar oud is. Hij is zwaar gebouwd en heeft een rond gezicht. De man draagt een ronde bril, een lichtkleurige jeans met gaten en een zwarte sportjas.