Vorig jaar kwart minder illegale sites bezocht

Het verkeer van Belgische internetgebruikers naar websites en onlinediensten die boeken, muziek, film, televisieprogramma's en games illegaal aanbieden, is het voorbije jaar met 25 procent gedaald. Dat komt onder meer door het samenwerkingsakkoord dat de Belgian Anti-Piracy Federation (BAF) en de FOD Economie in oktober 2012 sloten, melden beide instanties in een persbericht.

Sinds een jaar gaat de economische inspectie ook op aangeven van de BAF, die het aanbod aan onlinemedia in België monitort, op zoek naar internetpiraten in België. Daardoor werden de activiteiten stopgezet van enkele grote aanbieders van illegale media en vindt de internetgebruiker moeilijker zijn keuze illegaal online terug.

Het resultaat is dat het internetverkeer naar websites en onlinediensten met illegale inhoud met 25 procent daalde: van 8,6 miljoen "visits" naar 6,5 miljoen. Bovendien verschoof het bezoek van illegale naar legale websites.

Bij de start van het samenwerkingsakkoord in oktober 2012 ging 45 procent van het Belgische internetverkeer naar frauduleuze sites, tegenover 55 procent naar legale sites. Een jaar later, in september 2013 is de verhouding gewijzigd: 39 procent naar illegale entertainmentsites, 61 procent naar legale.

Dit is een goede zaak voor auteurs, uitvoerende kunstenaars en producenten, want hun intellectuele rechten worden beter beschermd. En de consument wordt beter beschermd tegen de malafide praktijken (zoals virussen, spam en phishing) die vaak meekomen met het illegale onlineaanbod. Ten slotte komen deze resultaten ook ten goede aan de overheid, die door onlinefraude belangrijke inkomsten misloopt.