VRT viert 100 jaar radio met interactieve expo

VRT viert 100 jaar radio in België met een interactieve tentoonstelling in het Radiohuis in Leuven. De expo opent op 28 maart, dag op dag honderd jaar na de eerste radio-uitzending in België.

Op 28 maart 1914 zond een proefzender in Laken een concert vanuit het Koninklijk Paleis uit. Dat was de eerste radio-uitzending in België. Van enkele luisteraars in 1914 is het medium gegroeid naar meer dan 4,2 miljoen luisteraars per dag vandaag.

In de expo wandelt de bezoeker van het verleden recht in de toekomst. Radiofans kunnen vanop een troon naar de allereerste radio-uitzending luisteren zoals koningin Elisabeth een eeuw geleden deed, kennismaken met de eerste sportverslaggevers of ontdekken wat “visual radio” is. Ook zelf radio maken behoort tot de mogelijkheden.

Samen met Q-music, Joe FM en Nostalgie organiseert de VRT op 12 maart een groot feest voor de hele radiosector in Flagey. “Radiomakers uit heel Vlaanderen, maar ook audiobedrijven en reclamebedrijven kunnen er mekaar ontmoeten, inspireren en zo verder bouwen aan de volgende honderd jaar radio”, vertelt VRT-radiomanager Els Van de Sijpe.

VRT-radio viert 100 jaar radio ook in de ether

Uiteraard besteden ook de verschillende VRT-radiozenders aandacht aan 100 jaar radio.

  • Op Radio 1 zet Nele Van den Broeck dertien weken lang haar tanden in 100 jaar radio. De frontvrouw van Nele Needs A Holiday sprokkelt en struikelt al vanaf begin januari over onvergetelijke flarden radio in "Nele in radioland". "Nele in radioland", elke zondag van 13 tot 14 uur op Radio 1 tot eind maart.
  • In "Memento mori" op Klara laat radiomaker Pat Donnez in vijf afleveringen tien prominente stemmen een uur lang opnieuw aan het woord. Stemmen die inmiddels voorgoed zwijgen. Ze kiezen samen het beste uit hun radio-eeuw. Met onder andere Wilfried Martens, Jan Wauters, Wannes Van de Velde, Bert André, Armand Pien en schilder Roger Raveel. "Memento mori", vanaf zondag 23 februari vijf zondagen op rij van 18 tot 20 uur op Klara.
  • Op 1 april, de verjaardag van Studio Brussel, palmt de radiozender het Radiohuis in Leuven in. De onnavolgbare Gunther D. maakt er een special over het medium radio. "Gunther D.-special over radio", donderdag 1 april van 19 tot 22 uur op Studio Brussel.
  • Op 22 maart staat "En nu serieus…" in het teken van 100 jaar radio. Christel Van Dyck en Jan Verheyen nodigen radiocoryfeeën uit om het over humor op de radio te hebben. Op 29 maart is het opendeurdag in alle regionale radiohuizen van Radio 2. "En nu serieus…-special over 100 jaar radio", zaterdag 22 maart van 8 tot 10 uur op Radio 2.
  • MNM zendt twee keer uit vanuit het Radiohuis in Leuven: "Generation M", woensdag 2 april van 21 tot 24 uur en "UrbaNice", donderdag 22 mei van 21 tot 24 uur op MNM.

Een voorsmaakje van de expo "R100+"