Washington waarschuwt voor explosieven in tandpasta

De Amerikaanse regering waarschuwt vliegmaatschappijen voor terroristen die mogelijk explosieven verbergen in tubes tandpasta. Volgens de anonieme regeringsbron in Washington, zou het specifiek gaan over vluchten richting Rusland waar vrijdag de Olympische Winterspelen van start gaan.

Volgens de vertegenwoordiger in Washington, die anoniem getuigde aan het persbureau AFP, heeft de dreiging specifiek betrekking op vluchten met bestemming Rusland. In Sotsji gaan vrijdag de Olympische Winterspelen van start.

Homeland Security, het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, herhaalt dat het regelmatig informatie uitwisselt met binnenlandse en internationale veiligheidsdiensten. Daarbij horen ook de diensten die verbonden zijn aan mondiale evenementen, zoals de Winterspelen, luidt het. Op dit moment zou er geen specifieke dreiging tegen de Verenigde Staten zijn, luidt het.

De veiligheidsmaatregelen omtrent de Olympische Winterspelen zijn enorm opgedreven, vooral na de twee dodelijke aanslagen in de stad Volgograd eind vorig jaar. Islamistische militanten in de Kaukasus hebben ook al meermaals gedreigd met aanvallen.

De Verenigde Staten hebben twee militaire schepen in de Zwarte Zee gestationeerd, voor het geval er "een veiligheidsprobleem" optreedt tijdens de Spelen.

lees ook