Weg met de coupe en de flûte: champagne drinkt u beter uit een tulp

Vergeet de coupe of de flûte: champagne drinkt u het beste uit een tulp. Niet de bloem, maar wel een glas met die vorm. Dat blijkt tenminste uit een test uitgevoerd door champagnekenners in Londen waarover Het Nieuwsblad bericht. Zowel de geur, de smaak als de aroma's van het Franse topproduct zouden in een tulpvormig glas het beste tot hun recht komen.
© Rawan Hussein

Sinds de jaren 1960 wordt champagne doorgaans in een flûte of een fluitglas geserveerd. Voorheen was vooral de coupe populair, het lage glas met een brede rand dat naar de borsten van niemand minder dan de Franse koningin Marie-Antoinette zou zijn ontworpen.

Uit een test uitgevoerd in een chique vijfsterrenhotel in Londen, moet nu blijken dat geen van de beide glazen eigenlijk is aangewezen om hedendaagse champagne optimaal te degusteren. Een groep champagnekenners mocht er champagne proeven uit twee verschillende glazen: een flûte en een witte wijnglas. Wat bleek? De champagne bleek opvallend beter te smaken wanneer van dat laatste glas werd genipt.

In Het Nieuwsblad toont wijnkenner Alain Bloeykens zich weinig verbaasd over dit resultaat. "Het is een logisch gevolg van de kwaliteitsverbetering van champagne", meent hij. "Vroeger werd champagne vooral wegens de bubbels geapprecieerd. Dan is een hoog, smal glas ideaal. De laatste tijd bekijken champagneboeren hun product steeds vaker als een soort wijn, compleet met aandacht voor geuren, smaken en aroma's. Die kwaliteiten komen in een flûte dan weer minder tot hun recht."

In een tulpvormig glas is dat wel het geval. Specialist in wijnglazen Riedel ontwierp zelfs speciaal zo'n type glas om champagne in te serveren. Omdat het glas nog steeds spits naar beneden loopt, krijgen de bubbels alle kansen. Tegelijk laat de grotere diameter halfweg de kelk alle aroma's ten volle tot ontplooiing komen. De smallere rand bovenaan houdt zowel de bubbels als de aroma's dan weer gevangen.

Voor wie geen tulpvormige glazen in de kast heeft staan, biedt een witte wijnglas een aardig initiatief, zoals uit de test in Londen blijkt. Het silhouet van zo'n glas komt immers in de buurt van de tulp en haar troeven.