Wie fraudeerde via HSBC, kan rechtszaak afkopen

Belgen die betrapt zijn met zwart geld bij de bank HSBC, zullen niet vervolgd worden als ze het op een akkoordje gooien met de bijzondere belastinginspectie. Er zouden al 150 van die akkoorden gesloten zijn.

In november kregen de beurskranten De Tijd en L'Echo een cd-rom in handen met de gegevens van 2.450 Belgen die via de Brits-Hongkongse bank HSBC de fiscus om de tuin zouden geleid hebben. Het gaat om gegevens uit 2006 en 2007 die "gestolen" werden door een gewezen medewerker van HSBC.

Die mensen zouden via het Zwitserse filiaal van HSBC in Genève in het zwart geld op rekeningen hebben gestort om de Europese spaarrichtijn van 2005 te omzeilen. Op die manier vermeden ze dat er belasting moest worden betaald op dat geld. Via HSBC werd dat geld officieel geïnvesteerd in nepbedrijven in Panama, de Britse Maagdeneilanden en andere belastingparadijzen.

Het Antwerpse parket dat de meeste van die zaken onderzoekt, stelt nu dat de fraudeurs niet vervolgd zullen worden als ze met de bijzondere belastinginspectie (BBI) een akkoord sluiten om de belastingen en de boetes toch te betalen.

Ongeveer 150 mensen of instellingen zouden van die mogelijkheid al gebruik hebben gemaakt. Het zou vooral gaan om Antwerpse diamantairs. De diamantsector zou goed zijn voor 70% van het bedrag van de fraude.

Hoeveel de fraudeurs moeten betalen, hangt af van de lokale afdeling van de BBI. Volgens De Standaard zou de BBI in Gent strenger optreden dan in Namen of Brussel. Het zou gaan van 35% van het totale bedrag op de Zwitserse rekening tot 5%.