3 miljoen euro voor "kwaliteitsvolle producties"

De tv-distributeurs, voornamelijk Telenet en Belgacom, moeten voortaan zowat 3 miljoen euro per jaar investeren in de productie van programma's van eigen bodem. Dat is het gevolg van een uitvoeringsbesluit dat vrijdag werd goedgekeurd door de Vlaamse regering. Telenet belooft het bedrag niet door te rekenen aan de consument, Belgacom bestudeert de verplichting nog.

Met het besluit van Mediaminister Ingrid Lieten worden distributeurs verplicht een deel van hun inkomsten door te storten aan de audiovisuele sector. Ze kunnen kiezen om een bijdrage te storten in het Mediafonds of om te investeren in nieuwe "kwaliteitsvolle" coproducties.

De bijdrage bedraagt 1,3 euro per abonnee. Voor Telenet - dat om en bij de 2 miljoen gezinnen bedient - gaat het dus om ongeveer 2,6 miljoen euro. "Dat bedrag wordt onttrokken aan STAP, ons eigen financieel steunplan voor lokale audiovisuele producties", is te horen bij Telenet. Daarmee investeert het Mechelse bedrijf tussen 2013 en 2017 dertig miljoen euro in de sector. Telenet zal de bijdrage niet doorrekenen aan de eindgebruiker.

Belgacom bestudeert de nieuwe verplichting nog, maar benadrukt ook op dit moment de sector al te steunen, via onder meer coproducties, sponsoring en de tax shelter.

Lieten hoopt met de maatregel bij te dragen aan een kwaliteitsvol en divers eigen aanbod: "Als we onze eigen creatieve audiovisuele sector zuurstof geven, dan kunnen we vermijden dat we het in de toekomst in Vlaanderen alleen zouden moeten stellen met buitenlandse, vaak goedkope programma's."