9,3 miljoen ingezameld voor slachtoffers Haiyan

De inzamelactie Haiyan 21-21 heeft in totaal al 9,3 miljoen euro in het laatje gebracht voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filipijnen. Dat hebben de vijf organisaties die deel uitmaken van het consortium, vandaag laten weten. Zaterdag 8 februari is het precies drie maanden geleden dat de storm het land trof.

De tyfoon trof op 8 november 2013 zo'n 14 miljoen mensen, in de armste gebieden van de Filipijnen. De natuurramp verwoestte duizenden huizen, scholen en wegen en kostte het leven aan 6.200 mensen.

De internationale respons was groot en ook in België was de solidariteit merkbaar: het totaalresultaat van de oproep "Haiyan 21-21" tot op vandaag bedraagt 9,3 miljoen euro, waarvan 6,25 miljoen op het eenheidsrekeningnummer van het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties.

De vijf organisaties die deel uitmaken van het consortium, Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, UNICEF België, en hun partners op het terrein, hebben op drie maanden grote vorderingen gemaakt, zo zeggen ze in een persbericht. Naast de verdeling van voedsel, water, onderdak en andere noodvoorzieningen wordt er gewerkt aan het herstellen van de infrastructuur en de rehabilitatie van de visvangst, landbouw en de veeteelt.

Toch blijven de uitdagingen groot. De oproep "Haiyan 21-21" blijft open tot eind 2014. Giften blijven welkom op rekeningnummer BE17 000 000 2121 en direct via de website.