"Amerikanen waren beter buiten gebleven uit Oekraïne"

Volgens EU-president Herman Van Rompuy zouden de VS zich beter niet moeien met de crisis in Oekraïne. De Europese Unie is volgens hem veel beter geplaatst dan de VS om het conflict in Kiev op te lossen, vindt hij.

Herman Van Rompuy reageerde in Reyers Laat vanavond op de uitspraken van de Amerikaanse onderminister voor Buitenlandse Zaken Victoria Nuland. Daarin had Nuland de woorden "fuck the EU" gebruikt als kritiek op het Europese optreden in Oekraïne.

EU-president Van Rompuy is uiteraard niet in zijn nopjes met die uitspraak, maar gaat verder in zijn kritiek. Volgens hem hadden de Amerikanen zich beter niet gemoeid in de politieke crisis in Oekraïne. 

Als er een mediator in staat is om een politieke oplossing in Oekraïne mogelijk te maken, is het de EU, zei Van Rompuy. Op dat punt kan ikd e kritiek van de Russische president Vladimir Poetin begrijpen, liet Van Rompuy opmerken. Hoe meer mediatoren er zich mengen in de crisis, hoe moeilijker een oplossing zal worden, zei Van Rompuy nog.

Merkel pikt "fuck the EU" niet

"De uitspraken van Victoria Nuland zijn compleet onaanvaardbaar." Dat zegt de woordvoerster van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een eerste reactie op het gelekte telefoongesprek tussen de Amerikaanse topdiplomate Victoria Nuland en VS-ambassadeur in Oekraïne Geoffrey Pyatt.

Woordvoerster Christiane Wirtz liet ook nog weten dat Duitsland vindt dat Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid, "fantastisch werk levert in een poging om te bemiddelen tussen de overheid en de oppositie in Oekraïne".

Frankrijk wenst niet te reageren op de uitspraken "omdat ze geen officieel Amerikaans standpunt weergeven".

AP2014