"Geen sancties tegen professor Vuye, die N-VA-kandidaat is"

De rector van de Universiteit van Namen, Yves Poullet, is niet van plan professor Grondwettelijk Recht Hendrik Vuye ook maar enige sanctie op te leggen naar aanleiding van zijn N-VA-kandidatuur bij de verkiezingen. Vuye staat op de derde plaats voor de Kamer in Vlaams-Brabant. Daarover is heel wat heisa ontstaan in de Franstalige pers.
REPORTERS

Op een persconferentie heeft rector Poullet gereageerd op de negatieve berichtgeving in de Franstalige pers rond zijn professor Grondwettelijk Recht Hendrik Vuye. Het is niet de eerste keer dat de Franstalige kranten hun kritiek niet sparen. Vorig jaar zouden studenten geklaagd hebben dat de lessen van Vuye te veel op het verkiezingsprogramma van de N-VA zouden lijken. Vuye is al jaren grondwetsconsulent voor de partij. Maar nu wordt ook rector Poullet op de korrel genomen, nu Vuye kandidaat is op een N-VA-lijst.

Poullet (foto links) zegt dat hij het "liever anders had gezien" maar niet zal ingrijpen of een sanctie zal opleggen. "Onze universiteit is, zoals het charter voorschrijft, een plek van vrijheid van meningen, van religie. Alle leden van onze gemeenschap hebben dus recht op die vrijheid. Ik kan op geen enkele manier tussenkomen in de beslissing van professor Hendrik Vuye om op een lijst te staan van een partij die beschouwd wordt als democratische partij. We respecteren zijn recht op die vrijheid", zegt hij nog.

De rector beklemtoonde voorts dat de N-VA-stempel van Vuye geen impact heeft op de inhoud van zijn cursus grondwettelijk recht. "Men kan het vreemd vinden dat een N-VA-lid grondwettelijk recht geeft. Ik verberg ook niet dat ik me daar niet op mijn gemak bij voel. Maar over de inhoud van zijn vak is me geen enkel probleem gesignaleerd. Ik heb Vuye wel herinnerd aan de doelstellingen uit ons universiteitscharter", aldus nog Poullet. "Het is aan hem om zich te positioneren ten aanzien van die doelstellingen."

lees ook