"Ideeën van Reynders zijn archaïsch en onbetaalbaar"

Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) maakt brandhout van de mobiliteitsplannen van MR-vicepremier Didier Reynders voor Brussel. Die stelde gisteren een boek over Brussel voor. Huytebroeck vindt de plannen achterhaald en onbetaalbaar. "Als men Sotsji-aan-de-Zenne wil aanleggen, is men goed bezig", reageerde de groene minister op de RTBF.
BELGA/KRAKOWSKI

Didier Reynders is enkele jaren geleden van Luik naar Brussel verhuisd en heeft duidelijke politieke plannen voor de hoofdstad. De eerste is van zijn partij de MR de grootste formatie in Brussel maken.

Reynders stelde gisteren een boek over Brussel voor. Met zijn voorstellen wil hij Brussel "opnieuw verbinden via mobiliteit en opleidingen" en de stad een "identiteit" geven.

Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck heeft het boek doorgenomen, maar vrolijk werd ze er niet echt van. De helft van de voorstellen wordt nu al uitgevoerd, was haar eerste opmerking.

Maar vooral de mobiliteitsplannen van Reynders zijn haar een doorn in het oog. "Ze zijn vandaag gewoon onbetaalbaar", reageerde ze op de RTBF. Huytebroeck liet de voorstellen door een expert becijferen. "40 km tunnels aanleggen, dat zou ons 8 miljard euro kosten. Als men Sotsji-aan-de-Zenne wil aanleggen, is men alvast goed bezig", zei ze fel.

"Ik vind zijn voorstellen over mobiliteit vooral archaïsch. Ze doen me denken aan de donkerste jaren, voor de oprichting van het Brussels Gewest, toen er enkel het federale niveau was dat besliste om van Brussel een gatenkaas te maken." Huytebroeck verwijst naar oude plannen om de E40 Gent-Brussel tot in het centrum van de stad door te trekken.

"Zijn ideeën zijn volledig tegenovergesteld aan het mobiliteitsbeleid dat men vandaag in de steden zou moeten voeren", besluit ze.

lees ook