"Niemand gaat deze post nog willen na de verkiezingen"

"Niemand gaat deze post (staatssecretaris voor Asiel en Migratie) nog willen na de verkiezingen, ze gaan dat moeten afschaffen." Dat zegt huidig staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) in het programma "Kroost", dat maandag van start gaat op VIER.

In de eerste aflevering van de documentairereeks blikt De Block terug op de voorbije twee jaar, als staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding. Daarin laat ze duidelijk verstaan dat de eerste maanden van die carrière, toen ze werd afgekraakt in de pers, sporen hebben achtergelaten. "Het raakt iemand als je met de grond gelijkgemaakt wordt", aldus de politica, die de kritiek van destijds "onterecht" noemt.

Ze geeft in het programma ook een inkijk in de manier waarop ze warm werd gemaakt voor de functie. "Hij (toenmalig voorzitter Alexander De Croo) belde me, tussen twee patiënten door. Hij zei dat hij aan mij had gedacht voor het departement Armoedebestrijding. Toen ik vroeg of het alleen om Armoedebestrijding ging, zei Alexander: "Er hangt ook nog asiel en migratie aan vast." Ik dacht: Asiel en migratie, dat kan zo moeilijk niet zijn."

Intussen is De Block van mening veranderd. "Mocht dit departement een erfenis zijn, ik had ze beter geweigerd. Dit is niet de job van je leven."

De politica vreest dan ook dat de functie een "knelpuntberoep" wordt. "Niemand gaat deze post nog willen na de verkiezingen, ze gaan dat moeten afschaffen", zegt ze. Zelf solliciteert de staatssecretaris dus niet echt naar een tweede ambtstermijn op het departement: "Ik weet niet of ik het nog wil doen. Ik zeg zeker niet op voorhand ja", besluit ze.

lees ook