"Veel krokodillentranen in dossier over loon Leroy"

"Ik stel vast dat diegenen die altijd gezegd hebben dat het verkeerd zou zijn de lonen te beperken, nu plots moord en brand schreeuwen omdat de lonen niet genoeg worden beperkt." Dat heeft SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte verklaard voor aanvang van de ministerraad, na de heibel over de verloning van Belgacom-CEO Dominique Leroy.

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) werd gisteren in de Kamer zwaar onder vuur genomen wegens de verloning van de Belgacom-topvrouw. Binnen de regering was afgesproken dat ze maximaal 650.000 euro zou mogen verdienen, wat ook zo in het parlement was aangekondigd, maar de voorbije dagen lekte uit dat Leroy daar bovenop ook nog aanspraak zou kunnen maken op extralegale voordelen, waardoor het totaal volgens mediaberichten in de buurt van 800.000 euro zou uitkomen. Labille kreeg stevige kritiek vanuit de oppositie, maar ook de liberale coalitiepartners waren niet mals voor de minister.

MR-vicepremier Didier Reynders herinnerde er vanmorgen aan dat het niet zijn partij was die een beperking had gevraagd. "Het was de eis van enkele partijen in de regering om iets te doen. Dankzij zo'n limiet was het onmogelijk enkele kandidaten te hebben", aldus Reynders, die eraan toevoegde dat de "reactie van Johnny Thijs (de topman van Bpost die besliste zijn mandaat niet te verlengen) er ook kwam in verband met zo'n beslissing".

Reynders stelde voorts dat het een klaar en duidelijke beslissing was van het kernkabinet om niet meer dan 650.000 euro te geven voor de ceo's van Belgacom en bpost. "Ik hoop dat het mogelijk is die limiet te respecteren".

Zijn socialistische collega Vande Lanotte wees erop dat het om een zeer moeilijk dossier gaat met onvoldoende klaarheid. "Ik denk dat de beslissing van de regering duidelijk was. Als later blijkt dat die niet gerespecteerd wordt, dan zal daar gevolg aan moeten gegeven worden. Voor de rest is er niks aan de hand", aldus de SP.A'er,. "In dit dossier zijn trouwens heel wat krokodillentranen te zien."