"Vorig jaar 30 groene energiebedrijven failliet gegaan"

Vorig jaar hebben dertig Vlaamse groene energiebedrijven in moeilijkheden de deuren gesloten. Op een totaal van 489 actieve bedrijven is dat ruim zes procent. Dat blijkt uit een studie die oppositiepartij Groen bestelde bij het handelsinformatiekantoor Graydon. Volgens Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum ligt het Vlaamse beleid mee aan de basis.

Bekendste voorbeeld van noodlijdende bedrijven gespecialiseerd in hernieuwbare energie is Electrawinds. Maar ook andere bedrijven kregen het vorig jaar moeilijk, zo blijkt uit de forse toename van faillissementen. Waar er in 2011 en 2012 respectievelijk vijf en zes bedrijven failliet gingen, waren dat er vorig jaar 23. Enkele andere ondernemingen gingen in vereffening, kwamen onder de wet op de continuïteit van ondernemingen of hebben hun activiteiten stopgezet.

Groen-parlementslid Sanctorum wijst de Vlaamse regering met de vinger. Die bracht geen stabiliteit, maar duwde volgens hem net heel wat bedrijven in moeilijkheden door de snelle hervorming van de steun voor zonnepanelen.

In De Morgen, die ook verwijst naar de studie, zegt de Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen te geloven in een duurzame heropleving van de sector. "Wij waren het eens met de hervorming, al waren er wel een aantal belangrijke na-effecten", aldus Bart Bode. Zo hadden veel bedrijven het moeilijk door de snelle aanpassingen aan de steun voor zonnepanelen en is de steun voor biomassainstallaties volgens hem niet genoeg uitgewerkt.