"Winterspelen in Sotsji kosten meer dan alle voorgaande edities samen"

De Olympische Winterspelen die straks in Sotsji in Rusland van start gaan, kosten meer dan àlle voorgaande edities samen. Dat zegt sporthistoricus Jurryt van de Vooren in het NRC Handelsblad. De eerste editie in Chamonix in Frankrijk in 1924 kostte omgerekend zo'n 3 miljoen euro. Het prijskaartje van de Spelen in Sotsji loopt op tot 40 miljard euro.

Dat de Winterspelen van Sotsji de duurste ooit zijn, was al langer bekend. Nu blijkt uit berekeningen van van de Vooren dat ze met een totale kostprijs van 40 miljard euro zelfs duurder zijn dan àlle voorgaande edities samen.

90 jaar geleden vonden de eerste Winterspelen plaats in Chamonix in Frankrijk. Geïndexeerd naar de huidige waarde van het geld, kostte die eerste editie ongeveer 3 miljoen euro. In de 90 jaar die volgden, zouden de Olympische Winterspelen steeds duurder worden, vooral na WO II. De Spelen in Albertville in 1992 kostten omgerekend 2,8 miljard euro. Die van Sapporo in 1972 waren goed voor 3,3 miljard euro.

In Vancouver in 2010 liep het kostenplaatje op tot liefst 5 miljard euro. De koploper tot nog toe was de editie in Nagano in 1998. Als gevolg van omkoping en corruptie werd toen omgerekend liefst 14,6 miljard euro op tafel gelegd.

Luchthavens, snelwegen en stadions

Toch is dit alles uiteindelijk klein bier vergeleken met de Winterspelen die straks in Sotsji van start gaan. Alle voorgaande edities samen kostten volgens van de Vooren omgerekend 35 miljard euro. Bij die berekening is rekening gehouden met alle mogelijke kosten die bij de organisatie van Winterspelen komen kijken. Zo is ook de bouw van luchthavens, snelwegen en stadions mee in rekening gebracht. Van de Vooren geeft toe dat het cijfer geen exacte eindsom is, maar maakt zich toch sterk dat het bedrag van 35 miljard de werkelijke totale kostprijs aardig benadert.

Hoe het ook zij: met een kostenplaatje van 40 miljard euro steken de Spelen van Sotsji met kop en schouders boven alle gezamenlijke voorgaande edities uit. Nochtans was oorspronkelijk "slechts" zo'n 7,7 miljard euro uitgetrokken om de Spelen te organiseren. De afgelopen jaren is dat bedrag zowat vervijfvoudigd, onder meer door wanbeheer en corruptie.

Een blik op het Olympisch stadion van Chamonix (1924):

Het Olympisch park van Sotsji vanuit de lucht: