Alternatieve openingsceremonie bij Amsterdams homomonument

In Amsterdam werd er vanavond bij het homomonument een ceremonie georganiseerd om de Russische holebigemeenschap bij de start van de Winterspelen in Sotjsi een hart onder de riem te steken. Amsterdam profileert zich wereldwijd als homovriendelijke stad en er woont een grote holibigemeenschap. Honderden demonstranten protesteerden tegen het homofobe beleid van de Russische president Poetin.

Ongeveer een duizendtal holebi's en sympathisanten kwamen samen bij het homomonument in Amsterdam. Ze zetten er kaarsjes neer om hun vlammend protest letterlijk kracht bij te zetten. Er waren enkele dragqueens aanwezig, en er werden vooral veel regenboogparaplu's bovengehaald door de boze mensenmassa. De demonstranten schreeuwden hun ongenoegen t.a.v. Poetins antihomowetgeving ook uit in een lawaaimoment "dat tot in Sotsji te horen was", aldus initiatiefneemster Tanja Ineke. De Nederlandse demonstranten wilden hiermee vooral een signaal van verbondenheid uitsturen naar de geplaagde homogemeenschap in Rusland.

Nederlandse holebiorganisaties hebben zich lang verzet tegen de grote officiële delegatie die het land naar de Winterspelen stuurt. Ook al had minister-president Mark Rutte vlak voor de openingsceremonie nog een gesprek met president Poetin over de mensenrechten in zijn land, wat bij de demonstranten in Amsterdam wel op appreciatie werd onthaald. Toch hadden ze liever gezien dat het probleem in de aanloop naar de Spelen op een andere manier werd aangekaart.