Amerikaanse topdiplomaat: "Fuck de EU"

De Amerikaanse topdiplomaat Victoria Nuland heeft een diplomatieke rel ontketend door in een telefoongesprek met de VS-ambassadeur in Oekraïne "Fuck de EU" te zeggen. Hoe dat gesprek is uitgelekt, is een raadsel.
AP2014
Victoria Nuland

In het gesprek overlegt Nuland met ambassadeur Geoffrey Pyatt over een oplossing voor de crisis in Oekraïne en spaart ze haar kritiek op de Europese Unie niet. Ze vertelt openlijk dat ze hoopt dat oppositieleider Jatsenjoek de nieuwe premier van het land wordt. Voor oud-bokskampioen Vitali Klitsjko ziet ze geen rol weggelegd in een nieuwe regering.

In het hele bemiddelingsproces in Oekraïne kunnen volgens haar de Verenigde Naties in het algemeen en eventueel zelfs VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een grote rol spelen. De huidige "bemoeienissen" van Europa zinnen haar niet. "Het zou geweldig zijn als de VN alles weer aan elkaar zou kunnen lijmen. Weet je: fuck de EU."

Hoewel ze zelf niet echt zwaar tilt aan het voorval, heeft Nuland zich al verontschuldigd bij haar Europese collega’s. Ook ambassadeur Pyatt reageert vrij luchtig. Washington tilt veel zwaarder aan de zaak. EU-buitenlandgezant Catherine Ashton wil alvast niet reageren op het gelekte telefoongesprek.

Het is niet duidelijk wie de opnames op het internet heeft gezet. Het lijkt volgens de Amerikanen niet onaannemelijk dat Moskou hier de hand in heeft gehad. "Dit is een nieuw dieptepunt in de Russische spionagetechnieken", klinkt het. Het zou om een poging kunnen gaan van de Russen om de Amerikaanse bemiddelingspogingen in Oekraïne te torpederen.

Beluister hieronder de volledige opname:

lees ook