Antwerpse Waaslandtunnel krijgt ANPR-cameratoezicht

Dit voorjaar plaatst het Agentschap Wegen en Verkeer ANPR-camera's, die aan automatische nummerplaatherkenning kunnen doen, aan de in- en uitgangen van de Waaslandtunnel. Dat heeft het Antwerpse stadsbestuur vrijdag bekendgemaakt. In eerste instantie laten de camera's toe om aan trajectcontrole te doen en zware vrachtwagens die toch de tunnel inrijden te beboeten. Daarnaast zullen ze in samenwerking met de Antwerpse politie worden ingezet om de criminaliteit in en rond de stad te helpen bestrijden.

De Waaslandtunnel is al langer verboden terrein voor vrachtvervoer (>1,5 ton) en het transport van gevaarlijke goederen. Vele bestuurders negeren echter de geplaatste verkeersborden en ook regelmatige verkeerscontroles hebben niet het gewenste effect, aldus Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). De ANPR-camera's, in combinatie met de geplande vrachtwagensluis, moeten de tunnel nu op een efficiënte manier een pak veiliger maken.

Aangezien de ANPR-camera's als trajectcontrolesysteem kunnen dienen, zullen ook snelheidsovertredingen permanent kunnen aangepakt worden door de politie. Ook de volgorde van voertuigen kan nu beter opgevolgd worden, zodat overtredingen op het inhaalverbod in de tunnel meteen opgemerkt worden.

Op termijn zullen de camera's volgens De Wever ook deel gaan uitmaken van een ANPR-cameranetwerk op de belangrijkste uitvalswegen van Antwerpen om, zoals in het bestuursakkoord staat, criminaliteitsfenomenen zoals rondtrekkende dadergroeperingen en drugstoerisme efficiënter te kunnen bestrijden. "Wat dat betreft, loopt er momenteel nog volop overleg met Vlaanderen", aldus De Wever. "Afhankelijk daarvan moet nog blijken of we als stad zelf het budget voor extra ANPR-camera's moeten voorzien, dan wel het in de Vlaamse plannen past."