Belgacom: "Geen inzage in contract Leroy"

Belgacom is niet van plan het parlement inzage te geven in het contract van de nieuwe topvrouw Dominique Leroy. Minister van Overheidsbedrijven Jean-Marc Labille (PS) had de keuze daarvoor aan het bedrijf zelf overgelaten. Gisteren had de regeringspartij Open VLD met de steun van oppositiepartij N-VA gevraagd om desnoods achter gesloten deuren het contract te bekijken.
Dominique Leroy werd begin dit jaar officieel aangesteld als CEO van Belgacom.

Dominique Leroy, sinds enkele weken de nieuwe topvrouw van Belgacom, heeft volgens afspraken met de regering een loon van maximaal 650.000 euro per jaar, bestaande uit 500.000 euro vast loon en 150.000 euro variabel. Eerder deze week ontstond enige commotie toen bekend raakte dat Leroy door extralegale voordelen tot 800.000 euro per jaar kan verdienen. Het zou gaan om extra's die ze al had bij Belgacom nog voor ze CEO werd en die ze mocht behouden, zoals een apart budget voor een auto, een groeps- en hospitalisatieverzekering en voordelen eigen aan Belgacom.

In de Kamer werd minister Labille daarover gisteren stevig aangepakt, ook door leden van de meerderheid. De extralegale voordelen zijn in tegenspraak met eerdere verklaringen van Labille, die zei dat het loon van de Belgacom-CEO maximaal 650.000 euro zou bedragen. Open VLD liet verstaan dat ze het contract achter gesloten deuren wil inkijken. Ook de N-VA, federaal in de oppositie, steunt die eis.

Voor aanvang van de ministerraad vanmorgen liet Labille verstaan dat Belgacom zelf moet beslissen of het het contract van Leroy wil laten inkijken. Het contract is vertrouwelijk, luidde het. Hij wees er ook op dat Leroy alléén haar verworven rechten behoudt van extralegale voordelen. Hij ontkent formeel dat er sprake is van een bonus bovenop de 150.000 euro variabele verloning naast de vaste vergoeding van 500.000 euro.

Belgacom is niet van plan het parlement inzage te geven in het contract van Leroy. "De gegevens over de verloning zullen aan bod komen in het jaarverslag dat verschijnt in maart 2015", zegt woordvoerder Jan Margot.