Belgische pralines welkom in Sotsji, Nederlandse bitterballen geweerd

Goed nieuws voor zoetekauwen in Sotsji: de Belgische delegatie mag dan toch pralines meenemen naar de Olympische Winterspelen. Eerst was dat verboden, maar onder druk van verschillende delegaties mag de lekkernij Rusland dan toch binnen. De Nederlanders vangen bot: hun bitterballen blijven geweerd.

België is lang niet het enige land dat moeilijkheden heeft ondervonden om bepaalde voedingswaren met de officiële delegatie voor de Spelen in Sotsji mee te sturen. Zo kwamen de VS en Rusland gisteren nog met elkaar in aanvaring over een partij Griekse yoghurt. 5.000 potjes van de sponsor van de Amerikaanse delegatie mogen Rusland niet binnen.

Ons land heeft meer geluk: na lang aandringen mag de Belgische delegatie een lading pralines wél meenemen naar Rusland. "Aanvankelijk moesten zelfs de pralines die ik wilde meebrengen om bepaalde onderhandelingen te vergemakkelijken of aangenamer te maken, buiten blijven", zegt Eddy De Smet van het BOIC. "Onder druk van de verschillende delegaties is dit probleem opgelost, zeker voor wat het Olympisch dorp betreft. Nu mogen we vrij voeding en medicatie Rusland binnenbrengen. Natuurlijk moeten we ons aan bepaalde voorwaarden houden."

De Nederlanders vangen bot. Rusland verbiedt hen immers bitterballen in te voeren omdat die vlees bevatten. Toch zullen onze noorderburen in Sotsji van hun favoriete lekkernij kunnen proeven. Krokettenbakker Van Dobben is immers van plan ter plaatse bitterballen te maken.

Een medewerker van het traditionele Holland Heineken House is alvast met een boodschappenlijstje naar de lokale supermarkt gestuurd. Bedoeling is tot 38.000 bitterballen te bereiden. Daarvoor heeft Van Dobben 200 kilo rundvlees, 100 kilo boter, 150 kilo bloem, 500 eieren, 30 kilo uien en 600 liter bouillon nodig.