Burgemeester Toronto gaat online met "Ford Nation"

De veelgeplaagde burgemeester van de Canadese stad Toronto Rob Ford lanceert komende maandag samen met zijn broer Doug een eigen kanaal op YouTube. "Ford Nation" zal het heten. De broers beloven filmpjes waarin ze allerlei onderwerpen bediscussiëren, gaande van politiek tot sport. "Beoordeel me op basis van mijn verwezenlijkingen, niet mijn privéleven", vraagt hij de kijker in een preview.
Rob en Doug Ford.

Vorig jaar haalde Ford geregeld het nieuws met berichten over druggebruik, bedreigingen en ander bizar gedrag. Nu trekt hij de aandacht met een heus YouTubekanaal dat komende maandag wordt gelanceerd. Het krijgt de naam "Ford Nation" en wordt een onlineplatform waarop hij samen met zijn broer en gemeenteraadslid Doug discussies allerhande wil voeren.

Afgelopen november presenteerde Ford al eens kortstondig een programma met dezelfde naam op Sun News Network. Dat werd na één aflevering al afgevoerd. Volgens de tv-zender duurde het 5 uur om de aflevering op te nemen en was daarna nog eens 10 uur nodig om alles gemonteerd te krijgen. Ook een radioprogramma werd toen naar de prullenmand verwezen.

"De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet"

Nu proberen Rob en Doug Fort het dus opnieuw op YouTube. "Beoordeel me op basis van mijn verwezenlijkingen, niet mijn privéleven", vraagt Rob de kijker in een preview. "Ik vraag me af wat je precies eet, want je hebt een dikke buik", vraagt hij zijn broer in het filmpje dat zo'n 30 seconden duurt. "De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet', antwoordt Doug.

Woensdag veroorzaakten de beide broers nog een rel met enkele controversiële uitspraken over de gaypride die elk jaar in Toronto wordt gevierd. "Ik ga er niet heen", zei Rob. "Ik heb nog geen enkele pride bijgewoond. Ik wil niks veranderen aan wie ik ben."

Doug haastte zich om te zeggen dat zijn broer niet homofoob is. Zelf heeft hij wel al aan een gaypride deelgenomen, maar hij zal er nooit zijn kinderen mee naartoe nemen. "Ik wil mannen van middelbare leeftijd die poedelnaakt op straat lopen niet vergoelijken", liet hij optekenen.

In het najaar staan gemeenteraadsverkiezingen gepland in Toronto. Ondanks de controverse die rond Rob Ford is ontstaan, heeft hij zich al kandidaat gesteld voor een nieuwe termijn als burgemeester.