CGKR: "Veroordeling BBET is krachtig signaal"

"De expliciete veroordeling voor racisme en negationisme is een krachtig signaal. Ze bewijst dat we daadwerkelijk iets tegen een haatdiscours ondernemen." Dat zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, naar aanleiding van de veroordeling van veertien leden van de extreemrechtse organisatie Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET) voor de rechtbank van Dendermonde. Het CGKR was burgerlijke partij in de zaak en kreeg één euro morele schadevergoeding.

"De tijdschriften en de website van BBET bulkten van inbreuken op de antiracismewet en de negationismewet. De eerste wet verbiedt aanzetten tot geweld, haat en discriminatie; de tweede wet bestraft het schromelijk ontkennen, minimaliseren en verheerlijken van de Holocaust. Bij BBET vormden uithalen naar mensen van vreemde afkomst, en in het bijzonder naar de Joodse gemeenschap, de rode draad", legt De Witte (foto) uit.

Het Centrum is vol lof voor de gerechtelijke politie, het federale parket en het parket van Dendermonde, die "dankzij hun doorgedreven en gecoördineerde optreden BBET hebben ontmanteld".

"De veroordeling door de rechtbank bewijst dan weer dat onze huidige antiracismewetgeving voldoende mogelijkheden biedt om tegen zulke organisaties op te treden", besluit De Witte. "De antiracismewetgeving zet geen rem op de vrijheid van meningsuiting, ze zet een rem op daden. En aanzetten tot haat, geweld en discriminatie is een daad, geen mening."