Coalitie Heusden-Zolder doet verder zonder N-VA

De coalitiepartners NHZ, SP.A, Open VLD en vier uit de N-VA gestapte onafhankelijken gaan samen het beleid van Heusden-Zolder uitvoeren. Met 16 raadsleden tegen 15 zetten ze N-VA buitenspel. De twee N-VA-schepenen behouden wel hun bevoegdheden en worden verondersteld om loyaal het bestuursakkoord mee uit te voeren.

In tegenstelling tot wat na een vorige vergadering werd aangekondigd, kunnen de andere partijen in Heusden-Zolder toch niet meer door één deur met de N-VA. De aanwezigheid van N-VA-gemeenteraadslid Bruno Buyse is te problematisch om met die partij verder te gaan, luidt het.

Vandaar dat de vier onafhankelijken die uit de N-VA zijn gestapt - onder wie burgemeester Mario Borremans - nu met de overige coalitiepartijen de meerderheid gaan vormen. Samen met NHZ (6 leden), SP.A (5 leden) en 1 Open VLD'er, houden ze 16 vertegenwoordigers over. CD&V Plus, Sterk Heusden-Zolder, Vlaams Belang en de overige N-VA'ers vormen nu met 15 de oppositie.

Burgemeester Borremans is voorlopig niet van plan om de twee NV-A-schepenen bevoegdheden af te nemen. "Ze hebben mee het bestuursakkoord onderhandeld en goedgekeurd. We gaan ervan uit dat ze dit loyaal uitvoeren. Mochten ze er niet meer achter staan en oppositie willen voeren, moeten ze eerlijk zijn en zelf uit het beleid stappen."

Iedereen blijft dus gewoon op post. Er zal met de krappe meerderheid wel voor moeten gezorgd worden dat iedereen voor de stemmingen op post is. "Maar ik heb gemerkt dat het met een ruime meerderheid zeker niet makkelijker is", aldus burgemeester Borremans met een knipoog.