Eerste burgers zijn geëvacueerd uit de stad Homs

Vanmiddag zijn de eerste burgers mogen vertrekken uit de omsingelde Syrische stad Homs. Daar zitten 3.000 mensen vast in de oude stad en die worden al meer dan een jaar belegerd door de troepen van Assad.
AP2013

Drie bussen met iets meer dan 80 vrouwen, kinderen en bejaarden zijn vandaag vertrokken uit de oude stad van Homs. Ze werden vergezeld door medewerkers van de Syrische Halve Maan -de tegenhanger van het Rode Kruis. De bussen konden daarna zonder problemen door een wegblokkade van het Syrische leger rijden.

Tussen rebellen en regeringstroepen is nu een bestand van drie dagen afgesproken. Burgers die dat wensen, zouden nu het centrum van Homs mogen verlaten onder begeleiding en er zou ook voor het eerst humanitaire hulp in de stad worden toegelaten. Vrachtwagens van het World Food Programme van de Verenigde Naties staan nu klaar om Homs binnen te rijden.

In totaal zouden in die stad iets meer dan 3.000 mensen vastzitten. De oude stad is in handen van Syrische rebellen en wordt al anderhalf jaar lang belegerd door de troepen van Assad.

De evacuatie is het eerste kleine succesje in de vredesonderhandelingen die twee weken geleden begonnen zijn in de Zwitserse stad Montreux. Die onderhandelingen verlopen erg moeizaam, maar de VN hoopt via lokale bestanden en humanitaire hulp enkele stappen te ondernemen om het lijden van de bevolking te verzachten. 

Bij de rebellen is er overigens groot wantrouwen tegenover dat soort evacuaties uit belegerde gebieden. Bijj een vorige poging in een buitenwijk van Damascus zouden een aantal geëvacueerden achteraf verdwenen zijn. Tot nu toe is er van hen geen nieuws.