Homoactivisten opgepakt in Rusland

De Russische politie heeft vandaag in St. Petersburg en Moskou verschillende homorechtenactivisten opgepakt, die op de openingsdag van de Winterspelen in Sotsji openlijk protesteerden.
AP2014

In Moskou werd een tiental activisten die regenboogvlaggen ronddroegen op het Rode Plein snel opgepakt. De politie weigerde daarover alle commentaar.

In St. Petersburg werden 4 demonstranten opgepakt nadat ze een vlag uitrolden met daarop een quote uit het Olympisch Charter, over het bannen van elke mogelijke vorm van discriminatie. Ze waren samengekomen op Vasilyevski Island, maar werden daar snel onderschept door de politie. Net als in Moskou weigerde die elke vorm van commentaar.

De Russische wet die propaganda voor homoseksualiteit bij minderjarigen verbiedt, oogst veel kritiek bij de internationale gemeenschap. Het roept homoactivisten en sympathisanten op tot een boycot van de Winterspelen in Sotsji. Daarnaast verbiedt Rusland elke vorm van protesten of demonstraties. Wie deze wet overtreedt, riskeert boetes of zelfs een celstraf.

"Russische wet lijnrecht tegenover Olympische gedachte"

Human Rights First, een Amerikaanse organisatie, was er als de kippen bij om de arrestaties van de Russische activisten te veroordelen. "Wat ons het meest verontrust, is dat de Russische autoriteiten steeds meer mensen aanklagen en hun wetten ook op steeds grotere schaal toepassen, ondanks het feit dat de ogen van de internationale gemeenschap op hen gericht zijn," zegt woordvoerder Shawn Gaylord.

All Out, een internationale groepering, organiseerde deze week in 20 steden evenementen om Olympische sponsors bewust te maken van de Russische "homopropagandawet" in de hoop dat ze de gebeurtenissen ten gevolge daarvan zouden veroordelen. Ook zij hebben de aanhouding van de demonstranten scherp veroordeeld. "Deze overdreven actie gaat lijnrecht in tegen de bevestiging van het IOC dat de Russische weten wel degelijk zouden stroken met het Olympisch charter", aldus Andre Banks, uitvoerend directeur van All Out.