Met sluiting bedreigde Antwerpse scholen behouden erkenning

Drie Antwerpse scholen die na een negatieve inspectie eind vorig jaar omwille van hygiëne- en veiligheidsproblemen mogelijk hun deuren moesten sluiten, behouden dan toch hun erkenning. Dat heeft de Vlaamse regering beslist nadat het stedelijk onderwijs verweerschriften had ingediend tegen het advies tot intrekking van de erkenning, zo meldt het kabinet van Antwerps onderwijsschepen Claude Marinower (Open VLD).

Volgens Marinower toonde de stad in de verweerschriften aan dat onlangs al verschillende pijnpunten werden weggewerkt en dat er in de meerjarenbegroting voldoende budget voorzien is om de overige noodzakelijke werken te bekostigen. In totaal is er 47,7 miljoen euro voorzien om de schoolgebouwen van het stedelijk onderwijs conform te maken aan de eisen op het vlak van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne. Naast de drie met sluiting bedreigde scholen zijn er immers nog heel wat gebouwen die er erg aan toe zijn.

"In het verleden werd er structureel gedesinvesteerd in schoolgebouwen, waardoor we nu verplicht en versneld een enorme inhaalbeweging moeten maken", stelt Marinower. "Met de voorziene middelen in de meerjarenbegroting zal sneller werk gemaakt worden van de wederopbouw van het patrimonium van het stedelijk onderwijs."

De drie scholen in kwestie zijn het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten (SISA) in de Cadixwijk, het Stedelijk Instituut voor Secundair Onderwijs (SISO) in Deurne en het SG Noord/Lyceum Paardenmarkt in de Antwerpse binnenstad. Er wordt nog volop gewerkt aan de uitvoering van de nodige verbeteringen, maar de scholen blijven dus vooralsnog gewoon geopend.