Moslims vluchten massaal weg uit CAR

Duizenden moslims vluchten weg uit de Centraal-Afrikaanse Republiek in een poging om het geweld te ontlopen. Vanuit de hoofdstad Bangui is een konvooi van honderden trucks en auto's vertrokken. Onderweg worden de moslimvluchtelingen uitgejouwd, bedreigd en bekogeld met stenen door christelijke milities.

Het konvooi wordt begeleid door zwaarbewapende troepen uit Tsjaad, een overwegend islamitisch buurland. "De christenen zeggen dat de moslims moeten terugkeren naar waar ze vandaan komen, daarom vertrekken we," zegt Osmani Benui terwijl ze uit Bangui vlucht.

De voorbije weken hebben christelijke milities moskeeën in brand gestoken en moslims gedood. Journalisten van Associated Press melden onvoorstelbare gruweldaden. Zo werd een vluchtende moslimman die van een truck viel, gedood door de joelende menigte en zijn lichaam verminkt. Eerder deze week werd al een andere moslim gruwelijk omgebracht, waarna zijn lichaam door de straten werd gedragen en in brand gestoken.

"In heel Bangui worden complete moslimbuurten vernield en leeggehaald. Alle tekenen van moslimaanwezigheid in het land worden uitgewist", zegt Peter Bouckaert van Human Rights Watch.

Volgens Artsen Zonder Grenzen zijn al tienduizenden moslims gevlucht naar buurlanden Tsjaad en Kameroen, maar hele gemeenschappen blijven vastzitten in het noordwesten van het land. In Bouar zit een moslimgemeenschap van meer dan 8.000 mensen "daadwerkelijk gevangen, zonder mogelijkheid om het geweld te ontvluchten".

Het geweld in de Centraal-Afrikaanse republiek is al twee maanden aan de gang en begon nadat een moslimrebellenleider een staatsgreep had gepleegd.