Oudste menselijke voetsporen ontdekt in GB

De oudste menselijke voetsporen die buiten het Afrikaanse continent gevonden zijn, zijn ontdekt aan de oostkust van Engeland. Dat heeft een onderzoeksteam in het British Museum in Londen gemeld. De 800.000 jaar oude afdrukken van zowel kinderen als volwassenen zijn in versteend slib van een oude inham in Happisburgh gevonden.
AP2013
Enkele van de voetsporen met een lenskapje ter vergelijking.

Er bestaan slechts twee sites waar nog oudere menselijke voetsporen gevonden zijn, beide in Afrika. Een in Laetoli in Tanzania, waar 3,5 miljoen jaar oude sporen gevonden zijn, en een in Koobi Fora in Kenia, waar 1,5 miljoen jaar oude sporen gevonden zijn.

"Dit is een zeer zeldzame ontdekking", benadrukte Nick Ashton van het British Museum. Hij leidde het onderzoek dat in samenwerking met het National History Museum en de Queen Mary University in Londen werd gevoerd. "Het betreft duidelijk een gezin, eerder dan een groep jagers", zei Asthon. Hij schat dat ze tussen de 90 centimeter en 1,70 meter groot waren.

Welke mensen de sporen precies achterlieten, is nog niet duidelijk. Chris Stringer van het National History Museum vermoedt dat het om "homo antecessors" gaat. Van die mensensoort werden onder meer resten gevonden in Atapuerca in Spanje.

De ploeg achter deze ontdekking is dezelfde die enkele jaren gelden al bewerkte stenen en mammoetfossielen opgegraven had op de Happisburgh-site.