Pinguïns in Engeland riskeren depressie door depressie

In het noordoosten van Engeland is het weer sinds de jaarwende zo slecht dat in een marien opvangcentrum in Scarborough pinguïns antidepressiva moeten krijgen.

Twaalf humboldtpinguïns, afkomstig van de kusten van Peru en Chili, vertonen zoveel tekenen van stress dat men besloten heeft pillen te stoppen in de vissen die de dieren als voedsel krijgen. Dat zegt Lindsey Crawford van het opvangcentrum aan de Atlantische kust van Yorkshire, dat door aanhoudende stormen wordt geteisterd.

De pinguïns komen weliswaar uit streken waar de weersomstandigheden vergelijkbaar zijn, maar ze zijn niet gewend aan zo'n lange tijd slecht weer, voegde een collega van Crawford eraan toe.

Dat de pinguïns gestresseerd zijn, blijkt uit het feit dat zij liever in de warmte blijven dan in het water te trekken - hun gewone manier van doen.

De pillen moeten ook het broze immuniteitssysteem van de dieren opkrikken. "Wij hopen dat ze zich realiseren dat zij geen enkel gevaar lopen. Ze weten niets van hun behandeling af", aldus Crawford.

Humboldtpinguïns zijn in hun natuurlijke habitat in Chili en Peru met uitsterven bedreigd, door meerdere oorzaken, waaronder klimaatopwarming.